VLUCHT
#getthefuckawayfromhome
"Vecht, vlucht, gaan of staan, ge verliest!"
Ontdek VLUCHT:
Stap binnen in de levens van Alex en Anton, elk afkomstig uit totaal verschillende werelden maar beide verlangend naar een uitweg.
Dit muziektheaterstuk neemt je mee op een boeiende reis van begin tot eind.
Vlucht in't kort
Doelgroep: eerste, tweede en derde graad middelbaar
-
Thema’s: vluchten en weglopen van huis
-
Inclusief educatief materiaal ism Child focus
-
Met Jan Schepens en Nele Kintaert/Hélène Kamers
-
Duur: 60 minuten
-
Technische noden: verduisterbare ruimte en stopcontacten in nabijheid van het speelvlak
Vragen over de voorstelling of klaar om te boeken?
"Vlucht is een muzikaal theaterstuk dat de problemen van hier en de problemen van ginder naast elkaar legt.
Zo krijgen jongeren, hun ouders en leerkrachten een betere kijk in het leven van een vluchteling."
HET VERHAAL
Anton staat voor een hartverscheurende keuze:
vechten voor zijn vaderland of vluchten?
Wat hij ook doet, zijn gezin moet hij verlaten.
Zijn grootste verlangen is dan ook herenigd worden
met zijn vrouw en dochter.
Aan de andere kant bevindt zich een pittig 16-jarig meisje,
Alex, vastberaden om haar eigen pad te vinden
in een wereld vol onzekerheid.
Zal ze thuis blijven en de dagelijkse confrontatie
met haar vader aangaan,
of kiest ze voor de onbekende weg van het weglopen?
Maar waar leidt die weg dan naartoe?
Wanneer ze elkaar toevallig ontmoeten,
ontstaat er een bijzondere band tussen de twee.
Zorgt deze toevallige ontmoeting voor antwoorden? Kunnen zij elkaar helpen de juiste keuzes te maken of ligt de uitweg toch binnen hun eigen mogelijkheden?
Deze ontmoeting biedt niet alleen inzicht in hun persoonlijke reis, maar geeft ook een stem aan de mensen achter het vluchten. Hierdoor worden de veerkracht en verbondenheid te midden van chaos en onzekerheid belicht.
Door het weglopen van huis naast het vluchten te leggen,
vertalen we de wereld van een vluchteling in de taal van de jongeren hier,
om zo een brug te slaan tussen twee voor elkaar onbekende werelden.
Het is een verhaal dat de mens achter de verhalen centraal stelt,
een verhaal dat verteld moet worden.
Idee, script en regie: Pieter Klinck
Muziek: Jan Borré
In samenwerking met Child focus
Vlucht wordt ondersteund door Child Focus. Weglopen van huis is iets wat vaak gebeurt en waar meer aandacht aan besteed dient te worden. Het grootste aantal meldingen van vermiste kinderen die Child focus krijgt, gaat over jongeren die weglopen van huis. Ze vluchten weg van hun problemen, maar hebben vaak geen plek om naartoe te gaan of geen duidelijk plan.
Child Focus probeert jongeren in te laten zien welke gevaren zomaar weglopen met zich mee kunnen brengen. Ze proberen handvatten aan te bieden voor jongeren die echt geen andere uitweg zien. De juiste kanalen waar je terecht kan worden aangereikt, zodat jongeren weten waar ze terecht kunnen.
Zo hebben ze bijvoorbeeld iedereeneenmax.be, waar je iemand die dicht bij je staat in vertrouwen kan nemen.
Samen met Child Focus is er dus een lesmap samengesteld naar aanleiding van onze voorstelling.
Klik op de afbeelding voor meer info over Child Focus
Wil je graag zelf een vertrouwenspersoon zijn voor iemand minderjarig uit je omgeving? Ben je zelf minderjarig en zoek je iemand waarop je kan bouwen? Ontdek "iedereen een Max" en maak het verschil!
"Geen beter gesprek dan bij een goeie kop koffie!"
Thema's
Vluchten
In onze westerse wereld is het heel moeilijk ons te verplaatsen in het leven van een vluchteling. Wat drijft iemand om de oversteek te maken, om zijn of haar leven te riskeren en achter te laten wat hen zo dierbaar is. Wat is hun doel en welke obstakels moeten ze overwinnen om dat doel te bereiken. VLUCHT koos één (fictief) verhaal om de jongeren hier in die wereld te laten binnen kijken.
Weglopen van huis
Een ernstige problematiek waar vaak fout en sowieso te weinig aandacht aan wordt geschonken. Een kind of jongere loopt niet zomaar weg en is niet geholpen door meteen weer naar huis te brengen en te straffen.
Meestal is het de spreekwoordelijke druppel die hen ertoe aanzet weg te lopen en gebeurt dit op een impulsief moment.
Vaak hebben ze geen plan.
Zij hebben een luisterend oor nodig, iemand die hen begrijpt en die mee de oorzaak van het weglopen kan helpen achterhalen. Met VLUCHT willen wij de dialoog starten en de kloof tussen deze jongeren en het zoeken naar een oplossing kleiner maken.
Bekijk hier de teaser van Vlucht
Mijn plan was: weglopen..
ik had gehoopt dat gij mij raad kon geven?"
Cast
Jan Schepens studeerde 26 jaar geleden af aan de toneelafdeling van het Conservatorium van Brussel onder de deskundige leiding van Ronnie Commissaris en Peter De Smet en kon direct aan de slag in de musical “Les Misérables” in Antwerpen. Daarna speelde hij de hoofdrol in “Company” en in “The Hired Man” bij Het Koninklijk Ballet Van Vlaanderen. Voor de vertolking van “John” in “The Hired Man” kreeg hij in Nederland de “John Kraaykamp Musical Award” voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Op TV verwierf Jan bekendheid als de “slechterik” Pierre in de populaire TV1-soap “Thuis” en van juni 2001 tot eind november 2002 speelde hij de bedrijfsleider Jo Berrevoedts in de populaire VTM-soap “Familie”. In die tijd maakte Jan samen met toenmalig Notenclub-pianist Danny Wuyts, de CD “Een Teken Van De Tijd”. Jan vertolkte tal van gastrollen in verschillende Vlaamse en Nederlandse televisieproducties waaronder Witse (VRT), Wittekerke (VTM), FC De Kampioenen (VRT), Gooise Vrouwen (Nederland) ...
Jan Schepens
als Anton en Vader
Nele Kintaert als
Alex en Moran
Nele Kintaert (1995°) studeerde af aan de musicalafdeling van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Nadien vervolgde ze deze opleiding met een Educatieve Master Muziekpedagogie aan LUCA school of arts, campus Lemmens. Op het podium was Nele al te zien in de ‘Maya Show’ van Studio 100 en ‘Doornroosje’ van Deep Bridge. Sinds 2019 trekt ze naar scholen met verschillende mini-musicals van Arto Entertainment. Met stuKmaKers mikt ze dan weer op de middelbare scholen in de voorstellingen ‘SOS Plastiek’ en ‘Vlucht’. Wanneer Nele niet op het podium staat, maakt ze geregeld en graag deel uit van het creatieve team. Ze werkte reeds als zangcoach bij Musicalia, De Motoen en Toneelgroep Tros en het showkoor Trostunes. Ze was reeds regie-assistente bij verscheidene projecten, maar sinds 2019 bewerkte en regisseerde Nele ook zelf enkele jongerenmusicals zoals ‘Robin Hood’, ‘Koning van Katoren’ en ‘De Kleine Prins’. Deze projecten combineert ze graag met haar job als docent zang aan LUCA School Of Arts, docent dans bij Spotz-on en haar job in het DKO.
Hélène Kamers als
Alex en Moran
Hélène richtte mee de vzw Madame cHEzMIse en STAM op. Klik hier om meer over haar te weten te komen!